Juhend kohvigurmaaniks saamiseks

kohvi
Kohvi voodisse saab uue tähenduse, kui tead, kuidas ja millest head jooki valmistada.Foto: Shutterstock

Paljud meist vajavad päeva alustamiseks tassi kohvi, kuid mis viiks tavalise joogi järgmisele tasemele? Mis teeb iga kohvioa erinevaks ja kuidas õppida erinevusi märkama?

Karamelli, linnast ja isegi suitsu sisaldavad maitseprofiilid on vaid mõned, mis võiksid igat kohvisõpra kõnetada. On aeg heita pilk kohvi erinevatele maitsetele ja vaadata, mis sobib teie ideaalsesse tassi.

Kohviubade klassifikatsioon

Esimesed asjad kõigepealt: kohvioad liigitatakse sageli nende päritolu järgi. Etioopia, Colombia, Brasiilia ja Peruu on vaid mõned riigid, mis on tuntud eeskujulike kohviubade tootmise poolest. Iga riigi toodangul on erinev maitse. Näiteks Etioopia on tuntud kohvi poolest, milles on lille- ja puuviljanoote ning mis on kergelt lõhnastatud. Peruu on seevastu mahedam ja šokolaadisem.

Foto: canva.com

Erinevaid maitseid on sageli kujutatud värvilise ringina ja see võib olla tõeliselt lõbus viis iga kohvioaga lähemalt tutvumiseks. Midagi toredat on vihmasel päeval kolm või neli kotti ube koju viia, igast portsjonist kohvi valmistada ja sõprade või perega degusteerida. Iga valiku maitseprofiili dešifreerimine ilma pettuseta ja kotikese vaatamise on suurepärane viis mitte ainult parandada oma teadmisi kohvi kohta, vaid ka teada saada, mida te tegelikult eelistate.

Oad jagunevad erinevatesse kategooriatesse, kuid loomulikult on iga kategooria sees alati ka tuletised. Levinumad kohvioad on Robusta ja Arabica. Esimesel on kõrgem kofeiinisisaldus, aga mõlemat võib leiduda paljudes, kui mitte enamikus kohvisegudes üle maailma.

Kohvi tarbimine

Teine asi, millega tuleb tegeleda, on see, kuidas te kohvi joote. On ahvatlev jääda juba proovitu juurde, kuid millest võiksite ilma jääda? Latte näiteks on pehme sametine maius, peaaegu nagu kohvi kallistus. Aurutatud piim kombineerib siidiselt äsjavalminud kohviga, et luua midagi õrna. Americano seevastu hoiab kohviubade maitsed joogis piisavalt kaua, et seda aeglaselt nautida.

Foto: canva.com

Itaalia on espressomasina kodu ja täna kohvikutes tellitavate jookide päritolumaa. Itaallased joovad ainult hommikul cappuccinot ja pärastlõunal espressot. Kohvikultuur tähendab seda, et itaallased ei istu isegi kella 15 suupistete jaoks maha – espresso suhkrustatakse baaris ja juuakse kiiresti, et saaks päevaga edasi liikuda.

Samamoodi võib tõeline kohvigurmaan avastada, et alustades hommikut tugeva Etioopia eripruuliga, millele on lisatud vahtu ja šokolaadi, võib argipäeva pisut erilisemaks muuta. Kuid spektri teises otsas olev tume röstitud espresso šokolaadinoomiga sobib rohkem kolmekäigulise eine lõpetamiseks teie lemmikrestoranis.

Kohvi pruulimine

Erinevad kohvi valmistamise viisid sobivad ka erinevatele kohviliikidele. Klassikaline espressomasin valmistab maitsva joogi koos kuldse kreemiga. Selle valiku eeliseks on ka see, et kohvi valmistab asjatundja ehk sageli keegi, kes tunneb oma oskuste üle uhkust. Barista on tunnustatud elukutse ja iga tassi valmistamise eest hoolitsevad parimad neist.

Kaubanduslikku espressomasinat oleks aga tavalisse majja keeruline paigutada! Seetõttu pöördubki kohvigurmaan kohvikusse (tuntud ka kui prantsuse ajakirjandusse), mokakannu või vana hea filtriga kohvimasina juurde, et kofeiini saada.

Üha enam levivad ka külmpruulid, kuigi see meetod nõuab ettevalmistust, organiseerimist ja kannatlikkust. Kuumal suvepäeval külmkapist kannu külmpruulitud kohvi võtmine on paradiis – hea viis hoida end jahedana ja päikesepaistet nautides erksana.

Ubade röstimine

Röstitud kohviubadel on tegelikult väga lühike säilivusaeg – üks kuni kolm nädalat, mis tähendab, et pakkide hulgiostmine supermarketist on rumal tegevus. Sellel on põhjus, miks kõik need valikud maitsevad ühtemoodi! Pöörake tähelepanu pakendil olevale röstimise kuupäevale ja kasutage kohvioad üsna kiiresti.

Kodune lihvimine

Lõpuks teab kohvigurmaan, et parim viis hinnalistest kohviubadest õige maitse saamiseks on kodus jahvatamine. Parim on jahvatada vahetult enne pruulimist. See on lihtne ja tõhus viis igast oast maitse välja pigistamiseks.

Niipea, kui uba on jahvatatud, tabab seda hapnik. Isegi kaitsepakendites. See on suur aroomi kadu, mis on tõsine probleem! Kohviveskid on saadaval igas hinnaklassis, seega pole tegelikult mingit vabandust eeljahvatatud kohvi ostmiseks.

Põhiasi

Kohviubade valmistamiseks ja tarbimiseks on palju võimalusi ning saadaval on palju erinevaid kohvisorte. Kohvigurmaaniks saamise eelduseks on kõigi saadaolevate maitsetega tutvumine. Alusta juba täna.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.