Loe täismahus: Paljas Porgand põhjustab soovimatute beebide buumi?

Kui fänn tahab olla nagu Paljas Porgand, siis tuleb temalgi igal hommikul 300-eurone kraadiklaas suhu pista.

“Mina avastasin Daysy Palja Porgandi blogist. Tema kiitis, et see on väga hea ja siis ma otsustasin, et ma proovin. Kui jäängi rasedaks, siis tean, et ei toiminud,” kirjeldab noor tütarlaps Kerli Seppmann oma kogemust viljakusmonitoriga. Värkest “Laserist” (vaata lugu siit!) selgus, et tuntud blogija Paljas Porgand tekitas noorte naiste hulgas buumi, mille tagajärjel tütarlapsed soovimatult rasestusid.

Paljas Porgand, pärisnimega Merilin Taimre blogil on 175 000 külastust kuus. Tema populaarsemad postitused räägivad sellest, kuidas antibeebipillid rikkusid ta ära ja tapsid ta enesekindluse. Kohe juurest leiab ka lahenduse – Daysy monitor. Ligi 300 eurot maksev kraadiklaas, mida Paljas Porgand kiidab.

Postitused on aastast 2016, kuid tänaseks on neile kogunenud sadu kommentaare. Kui tahta need välja printida, siis jääb sajast lehest puudu.

Esimesed reklaamiohvrid juba käes

Kui sageli jõuab naistearsti juurde tütarlapsi, kes on hakanud Daysyt kasutama?

“Mõned inimesed tõepoolest on siia juba jõudnud, kes Daysyt kasutades, seda usaldades, soovimatult rasedaks on jäänud. Aja jooksul hakkame neid ilmselt rohkem nägema,” usub naistearst Hedda Lippus. 

Paljas Porgand reklaamib seda kui loomulikku meetodit raseduse vältimiseks. Ta kirjutab, kuidas pillide tagajärjel kadus tal seksiisu, tulid tujukõikumised ja kuidas akne oli nii kohutav, et ta isegi kaalus peole mitte minemist.

Kerge vaevaga leiab Youtube’ist Daysy monitori esitluse, kus spetsialist selgitab, kui halb on naise kehale, kui neid hormoontablettidega mõjutada. Lisaks olla eriti hull see, et läbi naise keha satuvad ained ka loodusesse, mille tulemusel tootja sõnul näiteks konnad geiks muutuvad.

Sellisest katastroofist päästab ilmselgelt ainult Daysy monitor. Daysy monitor mõõdab kehatemperatuuri ja ütleb selle järgi, millistel päevadel on tütarlapsel võimalik rasestuda. Oma promomaterjalides toob Daysy maaletooja välja ka seadme usaldusväärsuse.

Maaletooja Helina Savi sõnul on oluline monitori just õigesti kasutada.

“Õigel kasutamisel on tema kindlus välja arvutatud:  99,3%,” lubab maaletooja Helina Savi promovideos.

“Daysy-monitori usaldusväärsus on nagu kalendermeetodil, umbes 70% on tõhusus. 30% naistest, kes seda kasutavad, jäävad ühe aasta jooksul rasedaks,” toob arst Hedda Lippus välja tegelikud numbrid. 

“Laser” võtab ühendust maaletooja Helina Saviga, kes seab intervjuu tingimuseks, et loeksime läbi nende “piibli” – Lara Brideni raamatu “Paremate päevade käsiraamat”. 

Miks te ütlete, et selle usaldusväärsus on 99,3%?

“Sest tootja on teinud uuringuid ja leidnud, et selline usalduväärsus on. Loomulikult rasestumine on võimalik. See ei ole rasestumisvastane vahend,” sõnab Savi.

“See number on saadud täiesti ebausaldusväärsete meetodite abil. Ehk siis seal arvati uuringu käigus välja kõik, kes rasedaks olid jäänud,” kirjeldab naisterast Lippus, kuidas tootja numbreid on võltsinud.

Ehk siis neil oli 100 inimest, kellest 30 jäid rasedaks, aga nad lükkasid nad uuringust kõrvale?

“Seal oli niimoodi, et järjest ja järjest arvati inimesi erinevatel põhjustel välja. Muuhulgas ei võetud uuringusse sisse üldse naisi, kes olid alles hakanud Daysyt kasutama. Paraku enamik naistest, kes Daysyt kasutama hakkavad, arvavad, et see on rasestumisvastane vahend esimesest päevast peale. Hakati erinevatel põhjustel erinevaid “mitte-sobivaid” inimesi välja arvama, et saada endale sobiv tulemus, et saada see 99,3%,” kirjeldab Lippus.

Lisaks ei olnud uuring sõltumatu?

“Ei, see uuring oli sponsoreeritud Daysy tootja poolt.”

Monitoride maaletooja Helina Savi on aga teist meelt. 

“Tootja võltsib oma uuringu tulemusi,”  küsib Savi ja puhkeb naerma.

Arstid ütlevad, et selle usaldusväärsus on samaväärne kalendermeetodiga. Kas te valetate oma tarbijale?

“Ei, kalendermeetod ei ole üldse see. Tihti aetakse neid segamini. Siin ei ole tegemist kuskilt Hiinast saadetud partiidega.”

Ma olen kindel, et tehniliselt on kõik korras, et tuled põlevad õigel hetkel. Küsimus on lihtsalt selles, et noored inimesed usuvad, et ta võib 99,3% olla veendunud, et kui ta Daysyt kasutab, siis ta ei jää rasedaks. 

“Jah, kui ta õigesti kasutab.”

Aga arstid ütlevad, et see pole üldse nii.

“Kui ta õigesti kasutab.. Seal on vaja korrapära, mida korrapärasemalt mõõta, seda ilusam seda graafik tuleb.”

Ma töötasin terve raamatu läbi nagu palusid. Miks ma pean seda uskuma, kui selle piibli on kirjutanud inimene, kes ei ole arst?

“See on loodusraviarst. Me ei peagi võrldema Daysyt tavameditsiiniga,” võtab maaletooja Helina Savi asja kokku.

Faktid või arvamused?

“On üks tark naine, kes on inimese keha toimimise rakutasandil selgeks teinud endale ja noppinud parima osa siit ja sealt ja pannud selle kokku ning jaganud raamatu kujul naistele” kirjeldab ämmaemand Ingrid Kaoküla raamatu autorit. 

Ingrid Kaoküla on ämmaemand ja kodusünnituse propageerija. Ta oli nõus olema Daysy kasutajate piibli eestikeelse tõlke konsultant. 

“Ma olen nii pikka aega vastuvoolu ujunud, et ma mõtlesin, et see ei võta enam mul tükki küljest. See tundu lihtsalt põnev väljakutse,” põhjendab Kaoküla.

Kuivõrd raamatus on faktid ja arvamused segamini on väga raske raamatus orienteeruda ja selle usaldusväärsuse seavad kahtluse alla teatud faktid. Näiteks soovitatatakse tõhusa meetodina katkestatud suguühet, mille tõhusus olevat 96%, millega ei saa kuidagi nõustuda. 

“Loomulikult, kui suguühe on katkestatud, siis on küsimus – millal? See sõltub meetodi kasutamise kogemusest – kes on ikka algaja kasutaja või kes ei tea, et siis tohib ainult ühe korra olla suguühtes mitte korduvalt,” sõnab Kaoküla.

Selleks, et monitori õigesti kasutada, tuleb läbi lugeda raamat. Olla väga järjekindel ja selle usaldusväärsus ei saa olla 99,3%. See ei ole piisavalt lollikindel.

“Olen nõus. Alati on inimfaktor kõige suurem tegur sealjuures,” paneb ämmaemand Ingrid Kaoküla vastutuse tarbija südamele.

Palja Porgandi nimi kui garantii

Mis need tütarlapsed ise ütlevad, miks nad hakkasid Daysyt kasutama? Kas Palja Porgandi nime ka on mainitud?

“Korduvalt.”

Korduvalt?

“Korduvalt.”

Tulevad vastuvõtule ja ütlevad, et Paljas Porgand soovitas?

“On öeldud niimoodi ja on öeldud ka lihtsalt, et lugesin sotsiaalmeediast. Kui olen küsinud täpsemalt, siis on Palja Porgandi nimi korduvalt välja tulnud.”

“Laser” helitas  Paljale Porgandile ehk Merilinile ja palun teda intervjuule, et Daysy monitorist rääkida.

“Kas mul oleks võimalik kõiki neid küsimusi näha või midagi?”

Teema on Daysy monitor ja arutame, miks see noorte seas nii populaarne on.  Kuidas sa selle enda jaoks avastasid ja kas soovitad ka teistele?

“Esmaspäeval peaks sobima küll,” on Merilin intervjuuga nõus. 

Lepime kokku, et esmaspäeval teeme kaameratega tema juures intervjuu. Kuid järgmisel päeval saan SMSi: Tere, otsustasin saatest siiski mitte osa võtta.

Paljas Porgand kaamera ette selgitusi jagama tulla siiski ei soovinud.

Helistan Porgandile ehk Merilinile mitu korda, ta ei võta vastu. Lõpuks saadan SMSi: Hei! Lähen selle teemaga esmaspäeval võttesse, selles loos tuleb Sinust kindlasti juttu. Miks Sa ei soovi omalt poolt midagi öelda? See SMS jääb vastuseta.

Maaletooja: Paljas Porgand on meie koostööparnter

Teil on kaasatud Daysy promokampaaniasse Paljas Porgand?

“Jaa, ta on meil koostööpartner.”

Tema ei tahtnud mulle intervjuud anda.

“Ma ei oska seda kommenteerida. Tal on väga kiire. Ta on töökas ja tubli tüdruk.”

Kas ta teenib selle pealt mingi protsendi ka, et ta Daysyt müüb?

Jaa, see on veebis ju näha. Ta on tiimis. Tema on konkreetselt koostööpartner.

Omapärasel kombel ütleb Paljas Porgand oma kodulehel selgelt, et tema taskusse ei kuku Daysy monitori müügi pealt sentigi.

Kuskohast aga meie loo algusest tuttav Kerli  Daysy ostis?

“Palja Porgandi kaudu. Tema koostas arve mulle ja talle maksin,” tunnistab Daysy kasutaja Kerli Seppmann, et just Merilin Taimret usaldades ta vidina ostis.

Doktor Lippusele ja tema patsientidele ei ole Palja Porgandi nimi võõras.

Arst Hedda Lippusele tulid paljud asjad Palja Porgandi blogist üllatusena.

“Seal on ikka väga palju informatsiooni, mille kohta ma ütleksin, et see on kallutatud. Kui mul ei oleks arstiharidust ja ma ei oleks selle teemaga väga palju tegelenud. Kui tõesti selline inimene, kes on niivõrd populaarne räägiks sellist jutu ja ma oleks noorem, siis jääks võib-olla isegi uskuma. Tundub, et jah, tal on väga palju mõju noorte hulgas,” sõnas Lippus kokkuvõtteks. 

Vaata ka “Laseri” lugu Daysy monitorist TV Play kodulehelt.

Marii Karell toob iga nädal vaatajani päevakajalised persoonid ja nutikad teemakäsitlused, mis avavad inimesi ning teemasid üllatavast vaatenurgast.

Märksõnad: , ,

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.