Sisuturundus

Et nauding oleks täiuslik: kõik, mida pead teadma, et soetada parima kvaliteediga kohvioad

Siltide lugemise asemel on mitmeid teisi viise, kuidas mõista, missugused oad soetada, et saada hea kohv. Selleks läheb vaja vaid mõningaid teadmisi.Foto: Shutterstock

Kujuta ette, et oled kohvipoes ostmas oma järgmist ubade pakki – isegi kui olete see, kes loeb hoolikalt kõiki etikette pakendil ja loodab leida suurt rasvast kirja “kvaliteetne”, et teada, kas oled langetamas õiget valikut, võid ikkagi eksida.

Siltide lugemise asemel on mitmeid teisi viise, kuidas mõista, missuguse kohvi seotatud ubadest saab. Selleks läheb vaja vaid mõningaid teadmisi, seega loe edasi, kudias järgmisel korral kohvi ostes valikuga mitte alt minna.

Kust osta suurepärast kohvi?

Kohv on üks maailma enim tarbitud jooke, mida ei ole keeruline leida, ükskõik kus sa ka elad. Võib lausa tunduda, et kohvi leiab iga nurga peal – kohalikust toidupoest, sadadest kohvikutest, internetist ja isegi tanklatest. Kuid kvaliteetne kohv ei ole nii lihtsalt leitav.

Kvaliteetset kohvi leiab kindlasti kohtadest, kus kohvist tõeliselt hoolitakse – sellised on näiteks spetsiaalsed kohviturud, kohvikud ja kohalikud röstijad. Sealsed inimesed töötavad kohviga iga päev ja nende eesmärk on pakkuda parimat. Nad on teadlikud ja müüvad parima kvaliteediga tooteid, eriti kui me räägime röstijatest, kes toorkohvi sisse toovad ja seejärel hoolikalt röstivad, et saavutada parimad maitseid ja aroome.

Teine võtmeelement on värskus – üheski teises kohas pole kohv nii värske kui röstikojas. Ja värskus on kvaliteedi juures hädavajalik. Kui kohv pole värske, kaotavad isegi tõeliselt head röstid lõhna- ja maitseomadusi. Kui läheduses pole kohalikku kohviröstimise võimalust, leiad selle alati veebist ja saad sealt ka otse tellimuse esitada.

Tegelikult ongi ajakirja Border andmetel tarbijate kulutused (nii e-poodides kui ka mujal) märgatavalt suurenenud tänu hiljuti tärganud ideele, et esmaklassiline kohv võiks olla kõikjal kättesaadava.

Enamikul röstikodadest on veebiplatvorm, rääkimata sellistest hiiglastest nagu Amazon, kes samuti müüb kohvi internetis. Kui ostad röstijatelt kohvi veebipoest, siis enamik neist saadab selle välja paari päeva jooksul – nii saab tagada värskuse ilma erilise pingutuseta.

Teine populaarne lahendus on kohvitellimus röstikojast. Nii saab värske kohvi kohale toomist ajastada ja see toimetatakse alati otse uksele. CNN väidab, et selline võimalus kõrgekvaliteediliste ubade tellimisel hakkas õitsema karantiinipiirangutega seoses.

Lisaks – kui sul on kunagi olnud kiusatus osta kohvi supermarketist, siis mõtle järele, sest tavaliselt müüakse seal madalama kvaliteediga ube, mis on röstitud enneaegselt ja mille säilivus on pikk.

Millele ubade ostmisel tähelepanu pöörata? 

Ubade valikul peaks pakendilt või tootekirjelduselt uurima kogu olulis teavet konkreetse sordi kohta. Otsi hoolega järgmist infot.

Kust oad pärit on?

Kohvi päritolu näitab, milliseid maitseid ja aroome sellelt oodata. Samuti võib see olla põnev viis joogi kohta lisateabe saamiseks, kui pakendil on olemas ka konkreetne piirkond või veelgi parem – lausa istandus, kus kohv on kasvatatud. Võimalus jõuda just endale meeldiva kohvi kasvatajani, seob kohvielamusega ka eetilised aspektid ja kasvatamistingimused.

Rösti astmed

Röstimisaste on maitse loomisel kriitiline element. See võib dikteerida ka kohvi valmistamise meetodi, kuna näiteks espresso jaoks kasutatakse sageli tumedamaid röste, n-ö vee peale kallamisega kohvi tehes võiks aga eelistada kergemalt röstitud kohvi. Lisaks on olemas veel ka paar vahepealset röstimistaset.

Röstimise kuupäev

Kuupäeva teades saad otsustada, kui värsked on oad. Kui valitud kohvi pakendil pole röstimiskuupäeva, siis pane see riiulile tagasi! Röstimiskuupäeva reegel on elementaarne – hangi võimalikult värske kohv.

Enamik kohvispetsialiste nõustub, et oakohv säilitab värskuse ühe nädala kuni kuu jooksul pärast röstimist.

Kindla päritoluga kohv

Konkreetselt tootjalt, põllukultuurist või piirkonnast pärit oad on sageli kõrgema kvaliteediga kui segud mitmest sordist. Kindla päritoluga kohvil on teada-tuntud ainulaadne maitse, mida ei segata millegi muuga.

Paljud kohviostjad eelistavad ühe päritoluga tooteid, sest piirkonna või talu maitseomadusi on lihtsam kindlaks teha.

Segukohvid ei ole hapud nagu sageli peljatakse. Paljud röstijad lihtsalt segavad erinevaid ube, et saada ainulaadseid tooteid. Segades näiteks täidlasema maitsega ube sügava ja magusa maitsega, võib saada suurepärase kohvi, mis on imeline puhtalt või piimaga. Kuid tasub teada, et mõned röstijad otsustavad kohviube segada, et varjata nõnda puudusi. Seega ole ettevaatlik ja vali segukohv kindlasti hea mainega röstikojast.

Erikohv

Erikohv ehk specialty on mõiste, millega tähistatakse kõrgeima kvaliteediga kohvi, mis saada on. Sellised kohvid on enamasti saanud SCA kohviskaalal (Specialty Coffee Association) 100 punktist vähemalt 80. 

Kohvieksperdid hindavad kohvi degusteerimisel kohvi ning selel visuaalseid ja maitseomadusi, et valida välja ainult kõige suurepärasemad kohvid, mida tähistada tähisega “specialty”.

Mis on fairtrade ehk õiglase kaubanduse kohv?

Fairtrade ehk õiglsae kaubanduse kohvi kasvatatakse ja toodetakse vastavalt sertifitseeritud standarditele, mida järgitakse kogu kohvi tarneahela jooksul – tootjatest organisatsioonide, tarbijate ja ettevõteteni.

Need standardid aitavad pakkuda kohvi kasvatavatele ja koristavatele põllumeestele ja töötajatele jätkusuutlikku sissetulekut. Samuti vähendavad need negatiivset mõju keskkonnale, kus kohvi kasvatatakse.

Kas see mõjutab maitset? Võib tunduda, et mitte. Kui aga põllumeestele makstakse seda, mida nad väärivad, ei otsi nad viise, kuidas halva kvaliteediga ube partii sisse peita. Nad võivad selle asemel keskenduda tipptasemel toote tarnimisele ja teenida selle väärtuse pealt.

Seetõttu selgita enne kvaliteetse kohvi otsima minemist välja, mida pakendilt otsida ja see juhatabki parima toote juurde. Samuti ära unusta mõelda selle, mida oma joogikogemusest ootad ja milliseid maitseid soovid tunda. See ongi sinu parim juhend.

Konsulteeri röstijate või kohviasjatundjatega spetsiaalsetes kohvikutes, uuri erinevaid sorte ja röste ning nii tunned peagi ära ka halva kvaliteediga tooted. See kõik tuleb maitsmise ja õppimise käigus.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.